Prøvevalg med minister

Duborg stemmer til EP-generalprøve

21.05.2014 21:59 | Kategori: Nyheder

FLENSBORG. På søndag er der valg til EU-parlamentet. Eleverne på årgangene 11 og 12 på Duborg-Skolen fik allerede i går lov til at gå til valgboksen -på prøve.

 -De fleste elever i de to årgange er ikke fyldt 18 endnu, så de må ikke stemme, sagde samfundslærer Nicolai Andersen, som koordinerede aktionen.

 Valgdeltagelsen var nok en del højere end til det rigtige Europa-valg, og det skyldtes, at eleverne blev sendt klassevis ind i skolens valglokale.

 -Men det er som ved et rigtigt valgt selvfølgelig frivilligt at deltage, sagde Nicolai Andersen.

Han fortalte, at emnet Europa-valg passer godt ind i læseplanen, fordi der for årgangene 11 og 12 på forhånd er politiske systemer og EU-parlamentet på skemaet fra maj til sommerferien.

 Der var fundet frivillige elever, som passede både valgurnen og valglokalet i skolens festsal og krydsede af hver gang, der kom en elev.

 -Det er de originale valgkort, der bliver udleveret, sagde Nicolai Andersen.

 Minister på hjemmebane

 Som et højdepunkt var oven i købet Kiel-regeringens Europaminister Anke Spoorendonk (SSW) på besøg. Hun var på hjemmebane, idet hun jo tidligere var lærer på skolen. Det var eleverne fra 12. d og 12. e (historie-og samfundsprofilen), som havde forberedt en lang liste med spørgsmål til ministeren. Kun en lille del af det kunne nås i løbet af de knap to timer, der var til rådighed.

Der blev talt om EU-programmer for unge og unge arbejdsløse i Europa samt om Europaministerens opgaver og unges deltagelse i EU-valg. SSW-ministeren prøvede i debattens forløb at motivere eleverne til at se sig som en del af mindretallene i Europa.

 -Der er en masse tilbud, men I får ikke leveret det hele på et sølvfad. Prøv at engagere jer selv, sagde Anke Spoorendonk som svar på en kritisk bemærkning fra eleverne om, at der ikke var egnede tilbud til unge.

 Resultat på søndag

 Mens valgets resultatet på Duborg-Skolen tidligst offentliggøres søndag aften, når det rigtige EU-valg er overstået, var der i går allerede én erfaring at gøre.

 Valglokalet var nemlig besat i flere timer -med alt for lange pauser mellem klasserne.

 -Det viser sig, at det højst tager fem minutter at få en hel klasse igennem.

 Så det tager ikke lang tid at gå til valg, konstaterede Nicolai Andersen.

 De såkaldte » Junior-Valg « finder sted på 73 skoler i Slesvig-Holsten, deraf fire i Flensborg. Duborg-Skolen deltog som den eneste danske skole.

 

Kilde: Flensborg Avis