Kulturlounge skaber glæde

Hygge i kantinen

27.08.2012 19:52 | Kategori: Nyheder

I foråret etablerede Duborg-Skolen sin såkaldte kulturlounge, som siden har udviklet sig til at være en stor succes, målt i popularitet blandt eleverne. Med støtte fra Slesvig-Ligaen, Oberst Parkovs Mindefond samt Sydbank er det lykkedes at indkøbe udstyr, der gør det muligt for eleverne at stifte bekendtskab med populærkulturelle fænomener, som er en naturlig del af unges hverdag i Danmark. I et hjørne af skolens fællesareal kan eleverne således slænge sig i et par bløde lædersofaer, mens fladskærm, blue ray-afspiller og harddiskoptager sørger for underholdningen. Og at der er en mening med galskaben, er Jan Eiffert, lærer på Duborg-Skolen, ikke i tvivl om.Ingen adgang til dansk tv

”Mange af vores elever har ganske enkelt ikke mulighed for at se dansk tv derhjemme, mens andre ikke benytter sig af det, fordi de ikke i samme grad eksponeres for det indhold, som unge i Danmark bombarderes med i hverdagen, f.eks. ”Vild med dans”, ”X-factor” og andet”, udtaler Jan Eiffert. Som dansklærer har han ofte måttet tage ganske særlige hensyn til eleverne, fordi sydslesvigske elevers referencer simpelt hen ikke er de samme som rigsdanske gymnasieelevers:

”At analysere en tv-reklame med f.eks. Lars Bom giver et noget andet resultat, hvis man ikke er klar over, at manden er en kendt skuespiller med et bestemt image. Samtidig er der i høj grad brug for, at eleverne stifter bekendtskab med nutidige dele af dansk kultur og dermed oplever andet end f.eks. den svært tilgængelige litteratur, der gennemgås i undervisningen.”At bygge bro

Hovedtanken er – ud over at give eleverne mulighed for at slappe af i frikvarterer og fritimer – at give Duborg-eleverne adgang til at opnå de samme kulturelle referencer som gymnasieelever i Danmark. Det handler i høj grad om at bygge bro hen over grænsen, understreger Jan Eiffert, der bakkes op af skolens rektor, Ebbe Rasmussen:

”At grine, græde eller bide negle over de samme ting giver et fælles repertoire af kulturelle erfaringer. Det er referencerne, der styrker båndene mennesker imellem. Hvis hyggehjørnet kan føre til en øget samhørighedsfølelse, synes jeg, at der er tale om en rigtig god investering. Vi er derfor meget taknemmelige for den fornemme støtte, vi har modtaget fra vores sponsorer, og for det frivillige arbejde, som en kreds af lærere har investeret for at få projektet til at lykkes”, slutter Ebbe Rasmussen.